3 de maig del 2010

EL TURISME QUE VÉ

Ens han deixat, Nadal acompanyada dels tres reis mags, el nadal i un papa Noel ja cansat, s'han dirigit potser als confins d'aquest any, que estrenem, agotats, com esperant de nosaltres la sorpresa, quedos, silenciosos a l'expectativa.
Mentre, ens anirem recuperant poc a poc, agafant aire, assaborint l'avenir, en aquelles altres vacances, aquestes si més reals, però sense mags. Unes vacances que anys a any se'ns plantegen una mica més difícils, l'on, quan i amb qui.... Y... de postres que siguin diferents machaconamente ens solen aclaparar l'expectativa.
Existeix el que podem anomenar el turisme tranquil. Aquell turisme ubicat als llocs més recòndits, amb sabor a casa de pagès, on les nits se solen acompanyar amb una càlida conversa, on els matins s'utilitzen per recórrer espais naturals que per fortuna encara ens acompanyen, on tot té el regust del casolà, i on ens aporten un valor cultural a la nostra estada|estança facilitant el descobriment dels costums dels habituals del lloc.
Evidentment la pràctica d'aquest tipus de turisme, a part de ser diferent en la concepció i valoració contribueix a la recuperació i desenvolupament de les comarques on s'estableix, que solen estar en procés de degradació. L'afluència de visitants suposa, que no s'abandonin nuclis habitats o donar nou apogeu als productes elaborats artesanalment. D'aquesta manera s'obre una via de futur per als seus habitants, millorant l'arquitectura de molts pobles amb la recuperació de velles edificacions per a la seva reconversió en cases rurals. Aquesta alternativa als clàssics hotels i estades|estances d'agència de viatges, sol reportar més compensacions que desil·lusions. A Catalunya és àmplia l'oferta amb categories per a tots els gusts i pressuposts. A les nostres comarques es concentren en el Priorat i el Delta de l'Ebre, complementant l'estada|estança amb itineraris i activitats esportives. En optar per aquesta alternativa afavorim sens dubte el reequilibri econòmic de les àrees més necessitades, per això i perquè per a aquelles persones que sàpiguen valorar les illes de pau, d'assossec, gaudint dels productes més naturals, resulta sens dubte un de les millors maneres de viatjar.